Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z ryżem, mięsem i dodatkiem bułki

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo smaczne tradycyjne gołąbki z mięsem, ryżem, jajkiem i namoczoną bułką. Kapusta jest też tradycyjna choć kapusta włoska też staje się tradycyjną.

Składniki:

Gołąbki

kapusta biała 1 sztuka
łopatka wieprzowa 1 kilogram
ryż ugotowany 5 szklanek
bułka namoczona w mleku 1 sztuka
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
masło 1 łyżka
sól i pieprz 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ryżem, mięsem i dodatkiem bułki

Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, drobno pokrojoną i lekko zrumienioną na maśle cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę i wbijamy jajko. Doprawiamy dość mocno solą i pieprzem do smaku.

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy twardą część (głąb) i wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą.

Gdy liście kapusty zaczną się robić szkliste i będą odpadać zdejmujemy je z kapusty i ponownie kapustę wkładamy do garnka i tak do końca kapusty zdejmujemy odpadające liście.

Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Spód garnka wykładamy uszkodzonymi liśćmi i ciasno układamy w garnku przygotowane gołąbki.

Zalewamy wodą można dodać warzywko czy jakąś inną przyprawę i dusimy do miękkości ok 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak