Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z przepysznym farszem

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kochamy gołąbki, a Wy? No to chwytajcie za kapuchę i działajcie. Ostatnimi czasy, wielkim odkryciem jest dla nas kapusta coolwrap. Ma liście idealnie nadające się do gołąbków. Szerokie, jędrne i plastyczne. Z jednej takiej kapusty zrobiliśmy 3 dania, dla 4 osób. Lookajcie ;)

Składniki:

Składniki:

kapusta coolwrap 10 liście
mięso mielone wieprzowe 200 gramów
mięso mielone wołowe 300 gramów
ryż 250 gramów
kapusta kiszona 100 gramów
koncentrat pomidorowy 180 gramów
koperek świeży 1 pęczek
bulion warzywny 500 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z przepysznym farszem

Z kapusty wycinamy głąb, odrywamy 10 zewnętrznych liści. Pozostałą kapustę dzielimy na pół, przyda się do pozostałych przepisów ;)

Oddzielone liście sparzamy we wrzątku, studzimy. Przy pomocy ostrego nożyka, usuwamy zgrubiałą część liścia.

Ryż gotujemy kilka minut krócej niż podane jest to na opakowaniu. Odcedzamy.

Mięsa, poszatkowaną kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy, koperek, wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Na każdy liść układamy farsz i zawijamy w tzw. roladkę.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem przez 100 min. w temperaturze 180°C.

Podajemy z ulubionym sosem. U nas była to śmietana ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak