Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

5.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 1 kilogram
cebula 3 sztuki
jajko 1 sztuka
ryż basmati 200 gramów
olej 1-2 łyżki
cząber 1 łyżka
ząbki czosnku 2 sztuki
musztarda dijon 2 łyżeczki
sos sojowy 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
kapusta 2-3 główki (młoda)

Składniki na sos:

marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1/2 sztuki
cebula 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 2-3 sztuki
olej 2 łyżki
Bulion grzybowy 400 mililitrów
majeranek 1 łyżka
rozmaryn świeży 2-3 gałązki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
grzyby suszone 20 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

Przygotowanie sosu:
Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na oleju, podlewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek i suszone grzyby. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 30 minut.

Przygotowanie gołąbków:
Z kapusty wycinamy głąb, zdejmujemy uszkodzone liście i blanszujemy/gotujemy kapustę we wrzątku przez ok. 10 minut. Wyjmujemy i odsączamy. Delikatnie zdejmujemy liście i ścinamy u nasady nożem gruby nerw. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do dużej miski przekładamy mięso mielone, ryż i podsmażoną cebulę. Dodajemy jajko, cząber, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę i sos sojowy, wyrabiamy masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na każdym liściu układamy po 2 łyżki nadzienia. Najpierw składamy boki to środka, a następnie zwijamy w rulon. Zawinięte gołąbki ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy przygotowanym sosem i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 70-80 minut.

Gotowe gołąbki wyjmujemy, a powstały sos odparowujemy (ok. połowy) i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli nasz sos nadal jest za rzadki należy zagęścić go łyżką mąki rozbełtaną w niewielkiej ilością wody i zahartowaną sosem, ewentualnie dodać odrobinę śmietanki 18% do zup i sosów.

Gołąbki podajemy polane sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 07.06.2016 11:33
aż ślinka leci...
Kolorowa 06.06.2016 22:06
Bardzo ładnie przedstawione.
Malinka 06.06.2016 20:33
Aż mi się zachciało gołąbków, pychota!
dodi 06.06.2016 14:25
juz dawno za mna chodza
Ola1984 06.06.2016 14:00
Mniam, ślinka cieknie :) Przepysznie :)
KORAL 06.06.2016 13:36
Bardzo smaczne.....
Madzai 06.06.2016 13:16
Bardzo dobre
anka1988 06.06.2016 13:16
smaczne gołąbki z młodej białej kapusty
Anna169Hosz 06.06.2016 11:57
Wyglądają smakowicie:)
Mniam 06.06.2016 10:46
Chodzą za mną takie gołąbki :)
ben-ka 06.06.2016 10:41
Wczoraj miałam gołąbki na obiad:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak