Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z młodej kapusty z kalarepą w sosie pomidorowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka , młoda
mięso mielone wołowo-wieprzowe 800 g
ryż 200 g
marchewki 2 sztuki
kalarepka młoda 2 sztuki
bulion mięsny 1/2 szklanki lub rosół
natka pietruszki 1/2 pęczka , posiekanej
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżka
pieprz 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
sos
woda 300 ml
przecier pomidorowy 450 ml
mąka pszenna 2 łyżki
sól i pieprz

Porada

Gdy zostaną nam resztki mięsa i małe listki sałaty polecam je poszatkować połączyć z farszem , usmażyć na smalcu na następnie dusić w sosie własnym do ugotowania się ryżu.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty z kalarepą w sosie pomidorowym

1. Kapustę umieścić w dużym garnku ,zalać wodą , ugotować na pół miękko, odcedzić , odstawić do wystudzenia.
2.Warzywa obrać , umyć. Kalarepę i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso połączyć z warzywami i ryżem , dodać jajko , rosół oraz przyprawy i natkę pietruszki.
3.Z ziemnej kapusty oderwać pierwsze liście którymi wyłożyć dno garnka. Na każdy kolejny liść nakładać farsz , zwijać gołąbki najpierw boki do środka a następnie w rulon. Gotowe ułożyć ścisło w garnku , zalać wodą , gotować do miękkości ok 40 min.
4.Sos pomidorowy: Wodę połączyć , z przecierem pomidorowym ,podgrzewać na wolnym ogniu , doprawić. Mąkę wymieszać dokładnie z paroma łyżkami zimnej wody i sosu , przelać go garnka.
5.Gotowy sos wlać do garnka z gołąbkami ,delikatnie przemieszać , zostawić na wolnym gazie kolejne 10 min od momentu zagotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 29.12.2015 15:33
W sosie pomidorowym też są moimi ulubionymi a z kalarepką są delikatniejsze w smaku :)
wyattearp 29.12.2015 14:35
uwielbiam !!!
Wafelek2601 28.12.2015 22:36
Bardzo smacznie wyglądają
anka1988 28.12.2015 21:30
Gołąbki to moje ulubione danie, z kalarepką jeszcze nie jadłam, na pewno sa jeszcze smaczniejsze.
agaK. 28.12.2015 19:25
Lubię gołąbki w sosie pomidorowym ale z kalarepą jeszcze nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak