Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
* Do kaszy dodać masło oraz wywar z grzybów i ugotować na sypko.Przestudzić i wymieszać ją z grzybami oraz posiekanym jajkiem.Dodać zmiażdżony czosnek.Doprawić solą,pieprzem i kminkiem.
*Z kapusty wykroić głąb.Główkę włożyć do garnka z wrzącą wodą,gotować ok.5 minut.Po kolei zdejmować liście i ścinać grube nerwy.Na największe liście położyć farsz,zrolować,boki podwinąć do siebie.
*Spód rondla wyłożyć połową odłożonych liści.Ułożyć na nich dość ciasno gołąbki.Kostkę bulionową rozpuścić w szklance gorącej wody.Bulionem zalać gołąbki.Przykryć pozostałymi liścikami.Oprószyć solą i pieprzem.Dusić pod przykryciem ok.40 minut.Przed podaniem polać nim gołąbki.