Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gołąbki z brązowym ryżem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt
ryż brązowy 2 torebki
mięso mielone 50 dag
oliwa 2 łyżki
jajko 1 szt
cebula biała 1 szt
masło 1 łyżka
bulion warzywny 2 szkl
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: gołąbki z brązowym ryżem

Kroki postępowania

1
Ryż brązowy ugotować na sypko, wystudzić. Z kapusty zdjąć uszkodzone wierzchnie liście, wypłukać, wyciąć głąb, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 10 minut. Wyjąć wystudzić, delikatnie oddzielić liście, wyciąć twarde nerwy. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na maśle.
Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą, Kucharkiem, solą i pieprzem.
Krok 1 - gołąbki z brązowym ryżem foto
2
Farsz nakładać na liście kapusty, liście zawijać (boki liścia złożyć do środka na 2-3 cm, zwinąć w rulonik). Na dno garnka lub żaroodpornego naczynia położyć liście kapusty, na nich ułożyć zwinięte gołąbki, a na wierzchu ponownie ułożyć liście kapusty. Wszystko polać bulionem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem lub w piekarniku przez ok. 40-50 minut.
Krok 2 - gołąbki z brązowym ryżem foto
3
Podawać z sosem pomidorowym i ziemniakami. Smacznego :)
Krok 3 - gołąbki z brązowym ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka131919 14.02.2014 10:57
ale mi narobiłaś ochoty, dawno nie jadłam
Milka100 14.02.2014 08:20
pyszne takich jeszcze nie robiłam
Kajka12 14.02.2014 08:16
Mmmm pyszności! Uwielbiam gołąbki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak