Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie z maślaków

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 sztuka
ryż 1 woreczek
mięso mielone wieprzowe 0.5 kg
cebula 1 duża
sól do smaku
sos z maślaków 300 ml
bulion drobiowy 2 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie z maślaków

Kroki postępowania

1
Z kapusty wykroić głąb. Włożyć do gotującej wody i gotować do miękkości liści.
W tym czasie cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Krok 1 - Gołąbki w sosie z maślaków foto
2
Ugotować ryż wedle przepisu na opakowaniu.
Połączyć z mięsem mielonym, cebulką i doprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - Gołąbki w sosie z maślaków foto
3
Z liści ( nie ze wszystkich trzeba) wyciąć albo ściąć gruby nerw.
Z farszu formować kulki i nakładać na liści. Zwijać w gołąbki.
Krok 3 - Gołąbki w sosie z maślaków foto
4
Naczynie żaroodporne wyłożyć wierzchnimi liśćmi kapusty.
Gołąbki poukładać ciasno w naczyniu.
Zalać bulionem i wstawić do piekarnika na około godzinę.
Krok 4 - Gołąbki w sosie z maślaków foto
5
Podawać z sosem z maślaków.
Krok 5 - Gołąbki w sosie z maślaków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sasanka 09.02.2014 21:27
Ciekawa alternatywa dla popularnego sosu pomidorowego :)
dodi 09.02.2014 21:02
super sosik
Milka100 09.02.2014 21:02
ciekawe gołąbki i na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak