Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki belgijskie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
kapusta biała 2 kg
sól
pieprz
cebula 2 sztuki
kasza manna 2 szklanki
jajko 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki belgijskie

Składniki:
1 kg mięsa mielonego
2 kg kapusty (w główce) drobno pokroić w blenderze
2 cebule pokrojone w kostkę
1 szklanka kaszy manny
3 jajka
sól
pieprz
bułka tarta
olej

Mięso, kapustę, cebulę kaszę, 2 jajka, sól i pieprz ze sobą wymieszać, uformować w sznycelki i panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej - podsmażyć. Następnie przełożyć do brytfanki zakryć folią aluminiową
i dusić 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Sos pieczarkowy:
200 g pieczarek
1 łyżka masła
1 łyża mąki
1/4 szklanki wody
sól

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka, dodać masło i dusić na wolnym ogniu.Gdy pieczarki "oddadzą" wodę lekko posolić. W wodzie rozrobić mąkę i zalać pieczarki, chwilę gotować aby sos się zagęścił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andrzej10 08.10.2012 20:22
ciekawe
joanna43 08.10.2012 17:31
przepraszam za pomyłkę, ma być 1 szklanka
Habibi 08.10.2012 12:41
A ile ma być kaszy manny - 1 czy 2 szkl.? W składnikach są 2, a w opisie jedna...
Habibi 07.10.2012 14:58
Ja je zawsze robię z ryżem i również robię sos pieczarkowy, a oprócz niego jeszcze pomidorowy
sara1 07.10.2012 11:28
z takim sosem może być dobre
Niunia1 07.10.2012 11:05
z kaszą jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak