Przepis i sposób przygotowania na: Gęsta zupa z fasolą, ziemniakami i boczkiem.
Wykonanie:
1. Cebule i czosnek obieramy, następnie razem z boczkiem kroimy w małą kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Fasolkę odsączamy z zalewy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z czosnkiem i przesmażamy lekko rumieniąc. Następnie przekładamy do garnka, a na patelni przesmażamy ziemniaki, przesmażone dajemy do cebuli i czosnku, na koniec rumienimy boczek i wrzucamy go z całym tłuszczem do garnka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, fasolkę, gotujemy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawami.
4. Zupę podajemy bardzo gorącą. Smacznego.