Przepis i sposób przygotowania na: Galareta kurza
1 mała kura,
1 tacka włoszczyzny,
1 cebula,
4 łyżeczki żelatyny,
1 mała puszka groszku konserwowego,
2 jajka,
sól i pieprz do smaku,
zielona pietruszka.
Przygotowanie:
Jarzyny oczyszczamy, płuczemy. Kurę myjemy, dzielimy na części. Jarzyny wraz z podzieloną kurą wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je. Wywar przecedzamy i doprawiamy do smaku. Mięso oddzielamy od kości oraz kroimy na małe kawałki. Marchew i jaja kroimy na talarki. Żelatynę rozpuszczamy w kubku z gorącym wywarem. Pokrojone jajka, mięso, marchew, odcedzony groszek dzielimy na salaterkach. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do pozostałego wywaru i zalewamy tym przygotowane porcje, po czym odstawiamy, żeby wszystko zastygło. Z wierzchu przyozdabiamy zieloną pietruszką.