Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

frykasy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak
włoszczyzna
jaja 3
mąka
cytryny 3
śmietanka 12-procentowa
ryż
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: frykasy

Kroki postępowania

1
Ugotować rosół, następnie do garnka wlać około 1 L rosołu, wsypać około 10 dag rodzynków, wlać wyciśnięty sok z 2 lub 3 cytryn, wsypać około pół szklanki cukru
Krok 1 - frykasy foto
2
osobno ugotuj ryż
Krok 2 - frykasy foto
3
do osobnego pojemnika wlać około 1 szklankę śmietanki, 3 żółtka, 3 łyżki mąki, dobrze rozmieszać aby nie było grudek
Do rosołu wlać około pół szklanki zimnej wody, wtedy przez sitko powoli lać do garnka rozrobioną mąkę, intensywnie mieszając by nie było grudek i się nie przepaliło. Zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem ewentualnie sokiem z cytryny. Smak musi być słodko- kwaśny. Tym sosem polać wcześniej ugotowany ryż
Krok 3 - frykasy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 02.04.2013 17:32
ciekawy dodatek do kurczaka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak