Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina malinowa

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 1 kg
cukier 0,5 kg
sok z limetki 2 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżeczki
woda zimna 1/4 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina malinowa

Maliny przebrać, opłukać w zimnej wodzie i przełożyć na durszlak. Odsączone maliny przełożyć do garnka wsypać cukier, wlać sok z cytryny doprowadzić do wrzenia i gotować około 2-3 minuty, mieszając by się nie przypaliły. Zdjąć z ognia i 3/4 malin przetrzeć przez sitko oddzielając nadmiar pestek. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie wlać do malin i ponownie zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie wlać i wymieszać. Gorącą frużeliną napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli nie przeszkadza nam nadmiar ziarenek nie musimy przecierać przez sitko.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 04.08.2014 06:47
Jeszcze nie robiłam sama tego smakołyku
kasienka23 03.08.2014 18:14
pyszna! wspaniała do ciast
ao_12 03.08.2014 17:37
zabieram przepis :)
Mniam 03.08.2014 16:12
Już sobie wyobrażam jak pachniało w Twojej kuchni :)
cukiereczek 03.08.2014 15:00
dziękuję za przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak