Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki cielęce w pomidorach z oliwkami, kaparami i parmezanem

5.0
(17)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tradycyjny smak - flaki... jednak przepis nieco podkręcony dodatkami: kaparami, oliwkami oraz parmezanem. Spróbujecie?

Składniki:

ugotowane flaki cielęce 0,6 kilograma
chorizo 100 gramów
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
rosół z kury 0,5 litra
pomidor pelati 400 gramów
czarne oliwki Smak 8 sztuk
oliwki zielone Smak 8 sztuk
kapary całe Smak 1 łyżka
parmezan starty 100 gramów
ciabatta 1 sztuka
olej z suszonych pomidorów do smażenia

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Tymianek suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki cielęce w pomidorach z oliwkami, kaparami i parmezanem

Ugotowane flaki kroimy w dużą kostkę. W rondlu na oleju z suszonych pomidorów smażymy pokrojone: chorizo, cebulę, czosnek i flaki.

Następnie dodajemy przyprawy, wlewamy rosół, pomidory pelati i dusimy do miękkości.

Do tak przygotowanych flaków dodajemy, oliwki, kapary i doprawiamy do smaku.

Podajemy w miseczkach posypane serem parmezanem z pokrojoną, świeżą ciabatą i świeżymi ziołami.    

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak