Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki drobiowe z żołądkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki 1000 g
żołądki drobiowe 600 g
marchew 2 szt
seler 1/4 szt
pietruszka 1 szt
por 1 szt
czosnek ząbki 2 szt
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 4-5 szt
sól do smaku
masło lub margaryna 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka

Porada

Ja gotuję flaki w szybkowarze, co znacznie przyspiesza przygotowanie dania

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki drobiowe z żołądkami

Warzywa obrać, umyć i pokroić.Flaki dwukrotnie obgotować, zlać wodę, dodać świeżą tak aby nakryła flaki. Żołądki umyć i każdy pokroić na 2-3 części-dodać je do flaków. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotować aż do miękkości flaków. Dodać pokrojone warzywa i gotować 5 minut. Doprawić do smaku pieprzem i papryką. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, ostudzić i dodać do flaków. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i roztarty majeranek. Zagotować.. Podawać gorące z pieczywem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak