Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Danie, które nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych - pieczona pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Ważnym etapem w przygotowaniu tego dania jest marynowanie mięsa i czas pieczenia. Drób nie wymaga pieczenia w wysokiej temperaturze, ale potrzebuje czasu, aby mięso pozostało soczyste.
1. Przygotować filet z kurczaka - umyć, wyciąć kostki, błonki. Każdą pierś przeciąć wzdłuż ( na cieńsze). Nie trzeba rozbijać.
2. Przygotować marynatę - w misce wymieszać przyprawę do kurczaka z papryką słodką i olejem odlanym z suszonych pomidorów. Natrzeć filet z każdej strony. Wstawić na godzinę do lodówki.
3. Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą. Przełożyć do naczynia filet, przykryć górą naczynia i wstawić do nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 minut.
4. W tym czasie odsączyć mozzarellę, pokroić w plastry. Wyjąć filet z piekarnika położyć na każdym kawałku mięsa suszone pomidory i plaster mozzarelli.
5. Wstawić do wyłączonego piekarnika na 10-15 minut aż mozzarella się roztopi.
6. Mięso podawać z makaronem lub ziemniakami - jak lubisz. Smacznego!