Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z czarną porzeczką

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 podwójny duży
czarna porzeczka 3/4-1 szklanki
mięta 1 łodyga
ser żółty ok 5 dag
cebula 0,5 sztuki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smakiu
olej 2 łyżki
cukier 1/4 łyżeczki

Porada

Domownicy wiedzą, że w mojej kuchni można spodziewać się nietypowych połączeń smaków. Filet nadziany porzeczką był jednak dla nich zaskoczeniem!

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z czarną porzeczką

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy, osuszmy i dzielimy na dwie części (pojedyncze filety). W tak przygotowanych połówkach fileta nacinamy „kieszenie”. Zarówno środek nacięć jak i wierzch filetów oprószamy do smaku przyprawami. Pozostawiamy całość na około 0,5 godzimy do lodówki. Między czasie przygotowujemy nadzienie.
Krok 1 - Filet z czarną porzeczką foto
2
Porzeczkę myjemy i osuszamy.
Krok 2 - Filet z czarną porzeczką foto
3
Cebule kroimy w drobną kostkę. Miętę siekamy.
Krok 3 - Filet z czarną porzeczką foto
4
Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Krok 4 - Filet z czarną porzeczką foto
5
Przygotowane wcześniej filety napełniamy farszem. Jeżeli jest taka konieczność brzegi spinamy wykałaczkami. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i pieczemy około 30-40 minut w 180˚C.
Gotowe kroimy na plastry i podajemy w towarzystwie ziemniaków.
Krok 5 - Filet z czarną porzeczką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.07.2014 00:45
Fajne połączenie mięsa i owocu.
stan2401 24.07.2014 17:38
ciekawe danie
Kolorowa 24.07.2014 11:58
Lubię takie odważne połączenia !
Pani Domu 24.07.2014 10:43
smaczne połączenie
Ania84 24.07.2014 10:31
wspaniałe mięsko
sylwia_sl 24.07.2014 09:43
takie połączenie to dla mnie nowość - brawo za pomysł
PaniMISIOWA 24.07.2014 09:23
fajny pomysł
gosia56 24.07.2014 09:05
szkoda ze już nie mam porzeczki na pewno bym zrobiła
Mniam 24.07.2014 08:16
Lubię takie połączenie smaków. Mięso z porzeczką smakuje wspaniale :)
olkaaa 24.07.2014 07:36
jeszcze nie próbowałam
Krzysztof15 24.07.2014 07:23
bardzo smaczny
wyattearp 24.07.2014 07:01
fajny smak ,to lubię !!
Iwusia 23.07.2014 23:50
bardzo fajny przepis, uwielbiam łączenie drobiu z owocami
norweska20 23.07.2014 23:04
coś nowego dla mnie ..ciekawa jestem smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak