Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane pomidory na obiad

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

twardych pomidorów 12
Farsz:
łopatki wieprzowej 600 g
cukinii 1/2
marchew 1
fasoli mung 4 łyżka
żółtego sera 150 g
przyprawy
czosnku niedźwiedziego 1 łyżka
płatków papryki 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
pomidor 1 z bazylią i czosnkiem
salami 75 g
ryż paraboliczny 1 torebka

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane pomidory na obiad

Kroki postępowania

1
Fasolkę namoczyć na około 30 minut i ugotować a potem odcedzić i wystudzić. Ryż ugotować, odsączyć i wysypać z woreczka. Mięso zmielić na grubych oczkach, cebule pokroić w kostkę. Cukinię i marchew po umyciu i obraniu marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser także zetrzeć. Przygotować miskę i wrzucić do niej składniki farszu, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać farsz.
Krok 1 - Faszerowane pomidory na obiad foto
2
Pomidory umyć i ściąć z każdego górne części ( ja użyłam nożyka w kształcie litery V ). Następnie za pomocą kulkownicy lub łyżeczki wydrążyć miąższ, który można użyć razem z kapelusikami do zupy lub sosu.
Krok 2 - Faszerowane pomidory na obiad foto
3
Pomidory napełniać farszem i układać je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Faszerowane pomidory na obiad foto
4
Tak przygotowane pomidory piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.
Krok 4 - Faszerowane pomidory na obiad foto
5
Podawać na gorąco. ( jeżeli zostanie trochę farszu można go zamrozić i zużyć np. do gołąbków )
Krok 5 - Faszerowane pomidory na obiad foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 18.07.2013 19:44
Uwielbiam takie pomidory!
Megg 18.07.2013 17:49
wyglądają bardzo apetycznie
teresa18 18.07.2013 17:17
lekkie i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak