Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
marchew 1 sztuka
fasola czerwona z puszki 300 gram
natka pietruszki 1 łyżka, siekanej
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Majeranek suszony Prymat
sól do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
olej
jajko do smarowania
sezam do posypania
czosnek ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy papryka zaczyna mięknąć dodajemy do całość startą na drobnych oczkach marchew. Nadzienie w dalszym ciągu podgrzewamy do momentu jak warzywa staną się miękkie. Pod koniec dodajemy odsączoną z zalewy fasolkę oraz natkę pietruszki. Całość doprawiamy do smaku. Gotowy warzywny farsz odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego foto
2
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 równych prostokątów
Krok 2 - Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego foto
3
Na środek każdego wykładamy dużą łyżkę nadzienia.
Krok 3 - Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego foto
4
Ciasto zawijamy, tworząc ‘poduszeczki”. Brzegi ciasta dociskamy widelcem. Dzięki temu powstanie nam ozdobny brzeg.
Krok 4 - Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego foto
5
Paszteciki przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ich wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy czarnym sezamem.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. „Poduszeczki” pieczemy około 15 minut w 190°C. Gotowe wyjmujemy. Podajemy na ciepło lub zimno.
Krok 5 - Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.01.2017 22:55
Ciekawa propozycja.
Ada-Gaba 25.12.2016 19:54
pyszny pomysł
Malinka 21.12.2016 08:03
Na pewno bardzo smaczne!
VioletoweKucharzenie 20.12.2016 13:54
super przepis!
Wiktoria29 19.12.2016 20:38
ciekawy przepis
Stenka 19.12.2016 19:11
ciekawa propozycja
IKrakowianka 19.12.2016 17:49
fajny pomysł
agnieszka214 19.12.2016 17:15
Smaczne są takie przekąski
Ola1984 19.12.2016 17:14
Bardzo ciekawa propozycja :)
pestka 19.12.2016 16:04
smaczny pomysł
Agnieszka-87-25 19.12.2016 15:36
super smaczne są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak