Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolkowa tarta na razowym spodzie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD

mąka pszenna 12 dag
mąka razowa 12 dag
margaryna 12 dag
jajko 1 sztuka
woda 1 łyżka
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku

NADZIENIE

fasola szparagowa 30 dag
jajko 2 sztuki
śmietana 2 łyżki
ser biały 3 łyżki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
szynka 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolkowa tarta na razowym spodzie

Kroki postępowania

1
SPÓD: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy energicznie ciasto.
Krok 1 - Fasolkowa tarta na razowym spodzie foto
2
Gotowe wykładamy na przygotowaną formę . Formujemy wyższe brzegi. Widelcem nakłuwamy ciasto w kilku miejscach. Ciasto podpiekamy około 10 minut. Na podpieczone wykładamy nadzienie i ponownie zapiekamy do piekarnika na około 25 minut (180°).
Krok 2 - Fasolkowa tarta na razowym spodzie foto
3
NADZIENIE: Fasolkę gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy i delikatnie studzimy.
Krok 3 - Fasolkowa tarta na razowym spodzie foto
4
Do garnuszka przekładamy jajka, śmietanę, ser. Składniki miksujemy. Na koniec dodajemy tymianek oraz przyprawy do smaku.
Gotowe spoiwo wylewamy na podpieczony razowy spód.
Krok 4 - Fasolkowa tarta na razowym spodzie foto
5
Na wierzchu układamy ugotowaną fasolkę oraz pokrojoną w kostkę wędlinę. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika.
Krok 5 - Fasolkowa tarta na razowym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 12.12.2016 22:14
bardzo smakowita ta tarta
gusia1000 12.12.2016 18:23
Na pewno dobra.
Ola1984 12.12.2016 16:31
Mniam, mega apetyczna propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak