Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po żarsku

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na fasolkę po żarsku. Kilka modyfikacji, połączeń smakowych by to ‘zwykłe’ danie nabrało innego wymiaru. Biała fasola z łopatką wieprzową, kiełbasą, cebulka i papryką. Pyszne danie jednogarnkowe.

Składniki:

Składniki:

łopatka wieprzowa 500 gramów
fasola biała 500 gramów
kiełbasa śląska 500 gramów
kiełbasa 500 gramów
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
pasta paprykowa 1 łyżka
pieczarki brązowe 250 gramów
pomidory krojone z puszki 2 sztuki
sok pomidorowy 330 mililitrów
Kminek mielony Prymat 10 gramów
kozieradka 1 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek

Porada

W przepisie użyłem kiełbasy toruńskiej i mielonej kozieradki.

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po żarsku

Pokrojone kiełbasy smażymy na oleju, do momentu zrumienienia.

Wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Przekładamy do dużej brytfany.

Pieczarki kroimy, dodajemy do kiełbasy, lekko oprószamy solą, mieszamy i dusimy przez kwadrans pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy.

Opłukaną fasolkę przekładamy do gara. Całość zalewamy zimną wodą (na równi z całością), zagotowujemy, płomień zmniejszamy.

Całość dusimy pod przykryciem przez 60 minut.

Pokrywkę zdejmujemy, dorzucamy pomidory z puszki, pastę, pokrojoną w paski paprykę, posiekaną natkę, wlewamy sok. Gotujemy do miękkości papryki. Całość do smaku doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i mieloną kozieradką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak