Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Empanadas z wołowiną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 300 g
masło 120 g
sól 1 łyżeczka
woda 80 ml
jajko 1 szt
ocet 1 łyżeczka

Farsz

mięso mielone wołowe 500 g
papryka czerwona 0,5 szt
cebula 1 szt
oliwki czarne 1 słoiczek
czosnek 3 ząbki
sól i pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Empanadas z wołowiną

Kroki postępowania

1
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, jak wysmaży się woda, dodajemy posiekaną w kostkę paprykę i oliwki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Studzimy
Krok 1 - Empanadas z wołowiną foto
2
Mąkę z solą siekamy z masłem, dolewamy jajko roztrzepane z wodą i octem, zagniatamy szybko ciasto i odstawiamy na godzinę do schłodzenia. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy koła.
Krok 2 - Empanadas z wołowiną foto
3
Ciasto nadziewamy i smarujemy brzegi białkiem, zlepiamy. Układamy na blaszce i smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.
Krok 3 - Empanadas z wołowiną foto
4
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia ciasta. Przestudzamy lekko na kratce.
Krok 4 - Empanadas z wołowiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 27.01.2017 21:29
Smaczne :)
Diana Rusiłowicz 19.01.2017 01:23
Smakowicie :)
Ela15 15.01.2017 10:51
chętnie bym spróbowała
AZgotuj 13.01.2017 12:14
jej sporo pracy, ale warto! Pysznie:)
Ola1984 13.01.2017 10:45
Pysznie nadziane :)
mysza75 13.01.2017 10:37
jakie fajne porywam kilka :-)
norweska20 12.01.2017 22:57
chętnie bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak