Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzik na kremowych porach i puree z pasternakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kolendra 1 łyżeczka
jałowiec 1 łyżeczka
tymianek 1/2 łyżeczki
pieprz czarny 1/2 łyżeczki
olej 1 łyżka
ziemniaki 250 gram
pasternak 150 gram
mleko 4 łyżki
masło 1 łyżka
por (biała część) 1 sztuka
maślaki 70 gram
cydr 50 ml
śmietanka 80 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
czarny pieprz do smaku
schab 300 (z dzika)

Przepis i sposób przygotowania na: Dzik na kremowych porach i puree z pasternakiem

Obrane ziemniaki i pasternak gotuj przez około 20 minut w lekko osolonej wodzie.

Kolendrę, jałowiec oraz pieprz rozgnieć w moździerzu, a następnie wymieszaj z tymiankiem. Mięso podziel na 2 części, lekko rozbij, a następnie posyp ze wszystkich stron przyprawami. Odstaw.

Białą część porów posiekaj i podsmażaj przez 10 minut na maśle z dodatkiem odrobiny soli. Gdy lekko zmięknie, dodaj pokrojone w plasterki maślaki i smaż kolejne 3 minuty. Wlej cydr (lub białe wytrawne wino), śmietankę i redukuj do czasu, aż całość stworzy gęsty sos. Zdejmij z ognia i dopraw pieprzem i w razie potrzeby solą.

Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie gorący smaż mięso przez 2 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej. Przełóż na bok i dopraw mięso solą.

W czasie gdy mięso się smaży, odcedź ziemniaki, pasternak i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z mlekiem, a w razie potrzeby dopraw solą.

Puree, kremowe pory i dzika wyłóż na talerz i podaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

chrupnij-sobie.pl 18.04.2013 15:33
gratuluję kunsztu!
jozefinach 10.11.2012 12:55
Z wielką ochotą pochłonęłabym takiego dzika.
caffee_tea 08.11.2012 21:58
super przepis
aisoglam 08.11.2012 21:44
Niezwykle apetyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak