Przepis i sposób przygotowania na: Dzik na kremowych porach i puree z pasternakiem
Kolendrę, jałowiec oraz pieprz rozgnieć w moździerzu, a następnie wymieszaj z tymiankiem. Mięso podziel na 2 części, lekko rozbij, a następnie posyp ze wszystkich stron przyprawami. Odstaw.
Białą część porów posiekaj i podsmażaj przez 10 minut na maśle z dodatkiem odrobiny soli. Gdy lekko zmięknie, dodaj pokrojone w plasterki maślaki i smaż kolejne 3 minuty. Wlej cydr (lub białe wytrawne wino), śmietankę i redukuj do czasu, aż całość stworzy gęsty sos. Zdejmij z ognia i dopraw pieprzem i w razie potrzeby solą.
Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie gorący smaż mięso przez 2 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej. Przełóż na bok i dopraw mięso solą.
W czasie gdy mięso się smaży, odcedź ziemniaki, pasternak i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z mlekiem, a w razie potrzeby dopraw solą.
Puree, kremowe pory i dzika wyłóż na talerz i podaj.