Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dziczyzna po tajsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

goleń z dzika 40 dag
cebula 1
olej do smażenia
marynata tajska 4 łyżki
sos teriyaki 2 łyżki
kokos 1
mleko 50 ml
pędy bambusa 280 g
sól do smaku
cukier 1 łyżeczka
czosnek ząbki 3
imbir starty 2 łyżeczki
sezam 2 łyżeczki
ryż brązowy 300 g
sok z limonki (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Dziczyzna po tajsku

Kroki postępowania

1
Goleń z dzika pozbawiona kości kroimy w paski.
Krok 1 - Dziczyzna po tajsku foto
2
Dodajemy marynatę tajską (gotowy produkt kupowany w sklepie) . Mieszamy i odstawiamy na 24h do lodówki. Posypujemy solą.
Krok 2 - Dziczyzna po tajsku foto
3
Następnego dnia na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam dziczyznę i na maksymalnym ogniu smażę kilka minut nieustannie mieszając. Gdy mięso zbrązowieje i rozpocznie puszczanie soków przekładamy je do miseczki.
Krok 3 - Dziczyzna po tajsku foto
4
Na patelnię ponownie wlewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę pokrojoną w dużą kostkę. Solimy, podsmażamy po czym dodajemy posiekany czosnek, pędy bambusa oraz starty imbir.
Krok 4 - Dziczyzna po tajsku foto
5
Doprawiamy papryczką suszoną chili i wlewamy sos Teriyaki. Całość mieszamy.Chwilę podsmażamy po czym dodajemy podsmażone mięso z dzika.
Krok 5 - Dziczyzna po tajsku foto
6
Gdy zacznie puszczać soki wlewamy mleczko kokosowe. Mleczko kupujemy gotowe (lub robimy następująco: w kokosie nawiercamy korkociągiem jedną dziurę. Wylewamy wodę kokosową do miseczki. Orzech z użyciem młotka rozłupujemy po połowie. 1/3 miąższu kokosowego trzemy na tarce do parmezanu. Wiórki łączę z wodą kokosową. Dolewam mleka (aby było w sumie 100ml) i doprawiam cukrem do smaku. Całość blenduję. Mleko mamy gotowe.) Ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki.
Krok 6 - Dziczyzna po tajsku foto
7
Na oddzielnej patelni prażymy ziarna sezamu. Zaś ryż naturalny gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 30 min.
Krok 7 - Dziczyzna po tajsku foto
8
Tak przygotowaną dziczyznę podajemy z ryżem. Posypujemy prażonym sezamem. Smacznego.
Krok 8 - Dziczyzna po tajsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 22.04.2013 10:25
mniam mniam
Katarzyna/kate1980 16.03.2013 21:29
superowy przepis
jasiek 16.03.2013 09:16
nietypowe połączenie
Sroczka 15.03.2013 22:46
Bardzo apetyczna potrawa. Zjadłabym porcyjkę.
pacpaw 15.03.2013 22:12
jak jest to trzeba jeść :o)
ben-ka 15.03.2013 22:07
hm......był sobie dzik....lubisz Ty tą dziczyznę,bardzo lubisz:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak