Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z głogu

5.0
(37)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

głóg 500 g
cukier 250 g
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z głogu

Głóg myjemy, oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Najłatwiej jest to zrobić ściskając owoc palcami i wyciskając pestkę. Owoce pozbawione pestek zalewamy woda tak aby pokryła je całkowicie. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dosypujemy cukier i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu. Dodajemy kwasek cytrynowy. Gotujemy aż dżem stanie się szklisty i gęsty.
Słoiki wyparzamy lub stylizujemy w piekarniku przez 20 minut w 100 stopniach C.
Gorący dżem nakładamy do przygotowanych słoików. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Jeśli nie mamy cierpliwości do wyciągania pestek z głogu możemy ugotować całe owoce i przetrzeć je przez sito a następnie dodać cukier i postępować jak w przepisie. Dżem będzie aksamitny i gładki, bez kawałków owoców.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak