Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem leśny z czerwonym winem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 350 g
maliny świeże 350 g
borówki 350 g czerwone
jarzębina 500 g
wino czerwone 2 szkl.
cukier 500-750 g
żel-fix 3:1 2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem leśny z czerwonym winem

Borówki i obraną jarzębinę opłukać, osączyć i zamrozić na 1-2 doby.

Jeżyny i maliny opłukać, dobrze osączyć, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i żelfixem, wymieszać i pozostawić na 30 minut.
W tym czasie zamrożoną jarzębinę i borówki zalać winem, postawić na małym ogniu, nakryć i ogrzewać do zawrzenia, gotować ok. 10 minut.
Całość przelać do owoców zasypanych cukrem - ponownie zagotować i ogrzewać kilka minut, stale mieszając, aż cukier się rozpuści, a owoce lekko rozpadną.

Gorącym dżemem napełnić niewielkie słoiczki, szczelnie zakręcić i ustawić dnem do góry. Nie pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 16.07.2014 13:17
dzemik wyszedł naprawdę smaczny - aż żałowałam, że nie zrobiłam więcej - najbardziej nadał mi się do przełożenia biszkoptu z bitą śmietaną :)
Katarzyna/kate1980 14.09.2013 21:44
świetne połączenie składników
Kulinarna Ja 14.09.2013 20:37
mmm domowy najlepszy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak