Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem czereśniowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czereśni 1 kg
po odszypułkowaniu i wydrylowa
konfiturex 2:1 ( 40 g ) 1
cukru 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem czereśniowy

Kroki postępowania

1
Umyte i wydrylowane czereśnie wrzucić do szerokiego garnka
Krok 1 - Dżem czereśniowy foto
2
Dodać konfiturex i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Dżem czereśniowy foto
3
Podgrzewając i mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować minutę.
Krok 3 - Dżem czereśniowy foto
4
Po tym czasie wsypać cukier i gotować 3 - 5 minut od czasu do czasu mieszając. Potem garnek zdjąć z ognia i jeszcze chwilę mieszać aby piana zniknęła. Gorącym dżemem napełniać słoiczki ( u mnie 5 x 300 ml ) i zakręcać.
Krok 4 - Dżem czereśniowy foto
5
Słoiki odwrócić na 5 minut a potem z powrotem wieczkiem do góry i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 5 - Dżem czereśniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 22.07.2013 20:14
super domowy najlepszy
Mniam 16.07.2013 22:03
Nigdy nie jadłam i nie robiłam z czereśni dżemu. Ciekawa jestem smaku.
ZEWA 16.07.2013 21:57
Kasiulka oczywiście, że można ale ja wolę kawałki owoców.
kasiulka 16.07.2013 21:40
czereśnie można też zmiksować
Milena87 16.07.2013 21:22
nie jadłam z czereśni, ale chciałabym spróbować
iwi 16.07.2013 21:22
Pyszniutki dżemik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak