Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem borówkowo- mirabelkowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mirabelki 1 kg, po usunięciu pestek
borówka amerykańska 1 kg
cukier kryształ 700 gram
cynamon ok 1 łyżeczka do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem borówkowo- mirabelkowy

Kroki postępowania

1
Mirabelki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Borówkę przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
Krok 1 - Dżem borówkowo- mirabelkowy foto
2
Do borówki dodajemy połowę cukru i stawiamy ją na ogniu. Podgrzewamy. Gdy zmięknie i puści sok dodajemy mirabelki oraz pozostałą część cukru.
Krok 2 - Dżem borówkowo- mirabelkowy foto
3
Całość podgrzewamy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy sok się zredukuje i nasz dżem będzie miał pożądaną przez nas konsystencję dodajemy cynamon. Dżem jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia . Jeszcze ciepły przekładamy do przygotowanych słoiczków.
Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ( około 10-15 minut). Wieczko słoiczka powinno zostać wciągnięte do środka.
Krok 3 - Dżem borówkowo- mirabelkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.12.2016 23:16
Dobry dżem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak