Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoce 80 dag ( aronia)
jabłka 1/2 kg
cukier 1/2 kg
Goździki całe Prymat 6 szt
laska cynamonu kawałek
sok z cytryny 2 łyżki

Porada

Dżem z aronii i jabłek z dodatkiem goździków i świeżo startej kory cynamonu jest pyszny i aromatyczny.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami

Kroki postępowania

1
Przemrożoną aronię przelać gorącą wodą, połowę wsypać do garnka i zmiksować. Dodać cukier, sok z cytryny, goździki i mieszając gotować około 15 minut.
Krok 1 - Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami foto
2
Następnie wsypać pozostałą aronię i gotować przez 1,5-2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Pozostawić na kilka godzin do ostudzenia.
Krok 2 - Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami foto
3
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, wsypać do drugiego garnka, dodać cynamon, wlać 1-2 łyżki wody, przykryć i rozgotować.
Krok 3 - Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami foto
4
Aronię ponownie zagotować, dodać mus z jabłek i mieszając gotować przez kilka minut. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić, odwrócić na 10-15 minut do góry dnem.
Krok 4 - Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 19.12.2015 09:45
Lubię mieć takie zapasy na zimę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak