Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia z fasolką szparagową

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Prawie jak marchewka z groszkiem. Prawie ;) Do przepisu użyłam dyni hokkaido, której normalnie nie trzeba obierać. Jeżeli macie obawy co do twardości skórki, pozbądźcie się jej.

Składniki:

Składniki:

dynia 250 gramów
mrożona fasolka szparagowa 250 gramów
woda 250 mililitrów
masło 82% 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia z fasolką szparagową

Waga dyni, którą podałam w składnikach nie zawiera już pestek.
Wodę zagotowujemy, wrzucamy do niej pokrojoną w kostkę dynię, fasolkę szparagową i cukier. Gotujemy pod przykryciem około 5-7 minut (do miękkości warzyw). Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego mąkę i robimy zasmażkę, smażymy jakieś 30 sekund ciągle mieszając. Do zasmażki dodajemy trochę wody z gotowania warzyw, mieszamy. Zawartość patelni wlewamy do garnka z dynią, dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak