Przepis i sposób przygotowania na: Dynia makaronowa po bolońsku
Dynia makaronowa:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawić. Chwilę dusić, a kiedy sos zgęstnieje odstawić do przestudzenia.
Dynię przekroić na dwie równe połówki, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Rozciętą część skropić olejem rzepakowym, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 30-40 min. W trakcie pieczenia można sprawdzić widelcem, czy jest już miękka.
Za pomocą widelca wyskrobać miąższ dyni zachowując skorupy ze skórki.
Dyniowe niteczki wymieszać z sosem bolońskim dodając również starty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszać i wypełnić dyniowe miseczki.
Na wierzch wcisnąć ser pokrojony w kostki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać przez około 20 minut. Można podawać jako samodzielne danie.
Smacznego :)