Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszony udziec z indyka z morelami i kaszą jęczmienną

5.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Delikatne mięso indyka z suszonymi morelami, rodzynkami podane z kaszą jęczmienną. 

Składniki:

Na marynatę:

Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
miód akacjowy 1 łyżka
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat 1 opakowanie
olej z suszonych pomidorów 4 łyżki

Na danie:

udziec z indyka 1 kilogram
kasza jęczmienna 300 gramów
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
rosół z kury 1 litr
mleko kokosowe 200 mililitrów
morele suszone 6 sztuk
rodzynki sułtańskie 2 łyżki
pomidory suszone Smak 6 sztuk
orzechy włoskie 100 gramów
kapary 1 łyżka
sok z cytryny z 1 owocu
Przyprawa curry orientalna Prymat 2-3 łyżki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżka
mąka do oprószenia mięsa

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Do dekoracji:

natka kolendry 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Duszony udziec z indyka z morelami i kaszą jęczmienną

Ugotować kaszę.

Osuszony udziec kroimy w dużą kostkę i łączymy ze składnikami marynaty. Mięso oprószamy mąką i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, sok z cytryny, przyprawę curry, kurkumę, wlewamy litr rosołu i dusimy do miękkości.

Pod koniec duszenia wlewamy mleko kokosowe, dodajemy morele, rodzynki i dusimy ok. 5 min. Na patelni na oleju z suszonych pomidorów smażymy orzechy włoskie dodajemy kaszę jęczmienną, kapary i pokrojone suszone pomidory i doprawiamy do smaku.

Indyka w sosie curry podajemy z kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak