Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszonka z ziemniaczków

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
kiełbasa 0,5-1 kg
cebula 3-4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Duszonka z ziemniaczków

Na dole dużego garnka koniecznie z pokrywką (najlepsza jest tzw."gęsiarka") wylewamy około 2 łyżek oliwy lub oleju. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, cebule również obieramy i także kroimy w plastry.Kiełbasę kroimy w kostkę.Przekładamy składniki warstwami najpierw ziemniaki, potem cebulę i kiełbasę. Ja oprócz kiełbasy dodaję też trochę wędzonego boczku i jakąś wędlinkę, zależy co tam mamy w lodówce.Każdą z warstw doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Ja dodaję także trochę curry i przyprawy do grilla.
Na wierzchu ma być warstwa z ziemniaków. Podlewamy całość wodą (ociupinkę) i dusimy ok 45-50 minut

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak