Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona młoda kapusta z koperkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Liść laurowy suszony Prymat 1
marchewka 1
pomidor 1 mały
woda 1/2-3/4 szklanki
pęczek koperku
ziele angielskie 3 ziarna
sól do smaku
pieprz
kapusta 1 główka młoda

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona młoda kapusta z koperkiem

1. Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć do garnka. Posolić i odstawić na kilka minut.
2. W tym czasie pokroić w kostkę boczek, przesmażyć (ja to zrobiłam na tłuszczy, który się wytopił z boczku. Gdy boczek jest chudy to zrobić to na łyżce masła).
3. Przesmażony boczek dodać do kapusty wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Podlać wodą (ja najpierw dałam 0,5 szklanki, a później jeszcze trochę). Dusić około 20 minut do miękkości.
4. Pod koniec dodać sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora oraz posiekany koperek. Dusić jeszcze chwilę, do czasu rozpadnięcia się pomidora – krok z pomidorem można pominąć.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 09.06.2013 15:03
Uwielbiam młodą kapustę z koperkiem.
iziona 09.06.2013 08:23
Pyszna kapustka, bardzo taką lubię
Adamorek 08.06.2013 22:56
smakuje wiosennie
Megg 08.06.2013 21:13
pyszna taka kapustka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak