Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duńska zupa serowo-porowa.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por duży 1 sztuka
cebula 1 sztuka
serek topiony 20 dag
bulion warzywny 4 szklanki
masło 1 łyżka
śmietana 18 proc 1 szklanka
ser żółty 15 dag
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Duńska zupa serowo-porowa.

1.Por obieramy z wierzchnich liści,odcinamy część zieloną.Cebulę obieramy. Warzywa myjemy i osuszamy.
2.Następnie warzywa kroimy w cienkie półplasterki.
3.W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę przesmażamy,następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.
4.Serki topione przekładamy do miski,wlewamy około pół szklanki gorącej wody i mieszamy aż serki się rozpuszczą.Następnie do serków dajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
5.Serki wraz ze śmietaną wlewamy do zupy,chwilę zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Gorącą zupę nalewamy na talerze i posypujemy startym serem żółtym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 19.12.2016 05:27
Bardzo polecam:)
gusia1000 15.04.2015 00:00
Warto taką robić.
Babeczka35 05.02.2015 12:27
Barbara dziękuję;)
Barbara777 05.02.2015 10:23
smaczna zupka;)
Babeczka35 04.02.2015 19:46
Akurat z tego przepisu nie korzystałam,tylko z książki kucharskiej ,,Kuchnia skandynawska'' i do przepisu wprowadziłam własne zmiany.A tutaj wszystkich przepisów nie przeglądam.A poza tym jest wiele przepisów do siebie podobnych.
anemon 04.02.2015 18:12
Kilka dni temu ten przepis ukazał się na tej stronie widzę, że z niego skorzystałaś http://www.doradcasmaku.pl/przepis/343894/porowa-zupa-dunska..html Ja przepis @ben-ka też sobie zapisałam do wypróbowania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak