Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z makiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 gram
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże 40 gram
margaryna 100 gram
sól 1/3 łyżeczki

Nadzienie

MAK MIELONY 100 gram
mleko 100 mililitrów
cukier 2 łyżki
białko 2 sztuki
miód prawdziwy 1 łyżka
płatki migdałowe 1 łyżka
likier amaretto 1 łyżka
aromat migdałowy 5-7 kropli

Dodatkowo

jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z makiem

1. Do miski rozkruszyć drożdże dodać cukier i ciepłe mleko. Odstawić na 15 minut. Dodać mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy i roztopioną margarynę. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
2. Ciasto podwoi swoją objętość.
3. Mleko zagotować dodać mak i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Do maku dodać miód i wystudzić. Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać do maku razem z amaretto, aromatem i pokruszonymi płatkami.
4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na trzy. Każdą część wałkować w prostokąt, smarować makiem i zwijać. Pokroić na 3-4 cm kawałki.
5. Drożdżówki układać na blaszce i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w temperaturze 180*C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 22.11.2014 00:05
Bardzo lubimy drożdżóweczki z makiem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak