Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z dżemem - wspomnienie dzieciństwa
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać jedną łyżkę cukru, zalać 1/4 szklanki letniego mleka , dokładnie rozmieszać.
Dosypać trzy łyżki mąki, wymieszać żeby nie było grudek, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, mleko i cukru, wyrobić ciasto, nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Po tym czasie powtórnie wyrobić ciasto, rozwałkować prostokąt 30 x 50 cm .
Tak przygotowane ciasto, posmarować dżemem, zwinąć roladę , pokroić na 4 centymetrowe kawałki.
Ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, trzonkiem noża zrobić wgłębienie na środku każdego kawałka .
Nakryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 10 minut.
Lekko podrośnięte, posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni około 20 minut.
Jeszcze gorące, polukrować .
SMACZNEGO!