Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z budyniem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
margaryna 25 dag
mleko 2 szkl
cukier 8 łyżek
cukier waniliowy 1 szt
drożdże 10 dag
żółtko jajek 4 szt
sól szczypta
budyń śmietankowy 2 szt
mleko 6 szkl
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z budyniem

Margarynę roztopić i przestudzić. Drożdże rozmieszać z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dac w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski dać mąkę i wyrośnięte drożdże, dodać żółtka, reszte cukru , cukier waniliowy i odrobinę soli. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, wtedy przykryć ściereczką i dac do wyrośnięcia. W tym czasie rozrobić budyń według przepisu na opakowaniu (ja rozrobiłam dwa budynie 6 szklankach mleka i dodałam 4 łyżki cukru).
Gdy ciasto wyrośnie, robić z niego gałki i roztalkac małe placuszki, na środek każdego placka dać 2 łyżki budyniu. Piec około 50 minut w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 23.05.2013 21:34
moja ulubiona wersja drożdżówek! :)
Madziela 05.02.2013 12:06
az mam ochote takie zrobic :D
kasiaw 20.10.2012 08:32
pyszne drożdźóweczki
octo 19.10.2012 22:37
pycha
Monika111 19.10.2012 22:29
Wyglądają jak malowane :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak