Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z borówkami

5.0
(88)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Czy może być coś pyszniejszego niż domowe drożdżówki z borówkami? Dla mnie absolutnie obowiązkowa pozycja na letnie śniadanie. Są mięciutkie, a dodatek kruszonki dodaje słodkiego smaku. Polecam.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
mleko 3/4 szklanki
margaryna 12 dag
drożdże 5 dag
cukier kryształ 0,5 szklanki
jajko 3 sztuki
jajko do smarowania
sól szczypta

DODATKOWO

borówka amerykańska na nadzienie

KRUSZONKA

cukier 4 łyżki
margaryna 6 dag
mąka 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z borówkami

Kroki postępowania

1

Drożdże rozprowadzamy w podgrzanym mleku . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany.
Krok 1 - Drożdżówki z borówkami foto
2
Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy margarynę i studzimy.
Krok 2 - Drożdżówki z borówkami foto
3
Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru. Do gotowego rozczynu dodajemy masę jajeczną, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15- 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostawiamy je do momentu jak podwoi swoją objętość.
Krok 3 - Drożdżówki z borówkami foto
4
Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła, które przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną). W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.
Jako nadzienia użyłam mrożonych borówek (takimi akurat dysponowałam).
Krok 4 - Drożdżówki z borówkami foto
5
KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.
Krok 5 - Drożdżówki z borówkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mary 18.07.2023 09:03
Witam, czy można zamiast margaryny użyć masła? Dziękuję za przepis i pozdrawiam:)
Asia 12.01.2023 04:14
Jak je przechowywać? Czy mogą stać w temperaturze pokojowej?
Doradca Smaku 12.01.2023 11:44
Można zawinąć je w folię i włożyć do lodówki :)
gusia1000 01.01.2017 22:53
Bardzo dobre.
Motorek 25.12.2016 01:25
wyglądają pysznie
Ola1young 22.12.2016 20:05
idealne na II śniadanie
Ola1984 19.12.2016 17:14
Mniam, jedna z pyszniejszych propozycji na drożdżówki.
pestka 19.12.2016 16:02
uwielbiam takie drożdżówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak