Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe śliwkowe ciasto

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Drożdżowe ciasto ze śliwkami jest bardzo aromatyczne, smaczne, delikatne i smakuje na każdą okazję...........SMACZNEGO!!!

Składniki:

składniki:

drożdże świeże 5 dag
cukier 0.7 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jajko 4 sztuki
mąka tortowa 60 dag
mleko ciepłe 1 szklanka
masło lub margaryna 5 dag
śliwki 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe śliwkowe ciasto

przygotowanie:

1
drożdże wkruszyć do misy robota, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mąkę przesianą z solą, wbić jajka, wlać letnie mleko i od razu wyrabiać ciasto bez zaczynu, ciasto hakiem wyrabiać z 5 minut
Krok 1 - Drożdżowe śliwkowe ciasto foto
2
wlać stopiony tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 3 minuty, posypać trochę mąką po wierzchu, nakryć talerzem misę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę
Krok 2 - Drożdżowe śliwkowe ciasto foto
3
forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto ręką parę razy wyrobić i wyłożyć do formy, poukładać połówki śliwek
Krok 3 - Drożdżowe śliwkowe ciasto foto
4
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie wystudzić
Krok 4 - Drożdżowe śliwkowe ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 09.01.2019 14:20
Uwielbiam takie drożdżowe :)
bietka 27.12.2018 14:09
Poproszę kawałeczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak