Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa rolada z makiem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj polecam Wam tradycyjną, drożdżową, roladę z gotową masą makową, którą wzbogaciłam o bakalie, kaszkę mannę oraz ubite na sztywno białka. Po upieczeniu polukrowana i udekorowana. Rolada wyszła bardzo smaczna i wilgotna.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka pszenna 300 gramów
cukier 100 gramów
jajko 1 sztuka
żółtko surowe 1 sztuka
masło 80 gramów
sól 1 szczypta
mleko 0.5 szklanki
drożdże świeże 15 gramów

Masa makowa:

masa makowa 1 puszka
kasza manna 3 duże łyż.
orzechy włoskie siekane 2 garście
rodzynki 2 garście
migdały w płatkach 2 duże łyż.
białko 1 sztuka

Lukier:

białka jaj 2 sztuki
cukier puder 500 gramów

Dodatkowo:

owoce kandyzowane 1 opakowanie

Porada

Do masy makowej możemy dodać dwa ubite na sztywno białka to zależy od wielkości jajek, jeżeli są małe to dwa, a jeżeli wielkie, to wystarczy jedno. Bakalie dodajemy według uznania, jeżeli mamy masę makową z bakaliami to nie musimy dodawać bakalii. Udekorować możemy według swojego uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa rolada z makiem

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski ,zrobić wgłębienie i rozrobić w nim drożdże z mlekiem.
Dodać cukier, jajko,żółtko i szczyptę soli.
Wyrobić, dodać stopione masło i ponownie wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodzić od brzegów miski.
Oprószyć mąką, okryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masa makowa:
Masę makową przełożyć do miski, dodać kaszę mannę, bakalie oraz ubite na sztywno białka.
Wymieszać do połączenia składników.

Ciasto po wyrośnięciu wyrobić ponownie, podzielić na dwie części, również masę makową podzielić na dwie części.

Każdą część rozwałkować na prostokąt grubości około 0,5 cm i na każdej rozłożyć masę makową.

Zwinąć do środka w rulon, wierzch delikatnie nakłuć widelcem.

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach około 50 minut.

Po upieczeniu wystudzić.

Gotowe makowce (rolady) udekorować lukrem oraz mieszanką kandyzowanych owoców.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:25
Dobre.
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 11:13
Na pewno w każdym domu makowiec jest jednym z ulubionych ciast.
w mojej kuchni 10.01.2019 23:37
u nas makowiec cało rocznie lubimy na deser..
Bożena Matuszczyk 08.01.2019 19:54
Fajnie że Ci się podoba dziękuję.;)
Babeczka35 08.01.2019 19:42
Idealna na świąteczny stół.
Bożena Matuszczyk 07.01.2019 14:11
Tak jest nie może jej zabraknąć,albo rolada albo makowiec.;)
ben-ka 07.01.2019 11:54
Taka strucla makowa, to nieodzowny element Świąt :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak