Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowy Strogonow

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

½ kg dowolnego mięsa z kurczak
kg pieczarek
2 łyżki masła
mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki
mielonej ostrej papryki ½ łyżeczki
sól i pieprz do smaku
3 cebule
3 łyzki mąki
seler, pietruszka wg uznania
bulion drobiowy 2 l
papryka czerwona 1 szt.
koncentrat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowy Strogonow

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy bulion drobiowy. Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy warzywa: marchew, seler, pietruszka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również skorzystać z gotowego bulionu drobiowego, lecz mięso potrzebne do strogonowa i tak musi być wcześniej ugotowane. Bulion studzimy, przecedzamy.

Mięso z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, najlepiej w paski.
Krok 1 - Drobiowy Strogonow foto
2
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.
Krok 2 - Drobiowy Strogonow foto
3
Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki.
Krok 3 - Drobiowy Strogonow foto
4
Paprykę kroimy w drobniutkie paseczki.
Krok 4 - Drobiowy Strogonow foto
5
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i dodajemy pieczarki. Smażymy je tak długo aż pieczarki puszcza wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia.
Krok 5 - Drobiowy Strogonow foto
6
Pod koniec smażenia do pieczarek dodajemy paprykę.
Krok 6 - Drobiowy Strogonow foto
7
W garnku szklimy cebulę na 1 łyżce masła, gdy stanie się już miękka dodajemy pokrojone w paseczki mięso, oraz pieczarki z papryką.
Krok 7 - Drobiowy Strogonow foto
8
Wlewamy do garnka bulion drobiowy i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz słodką mieloną paprykę oraz ostrą mieloną paprykę. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy mąką.
Krok 8 - Drobiowy Strogonow foto
9
Podajemy z pieczywem lub tostami.
Krok 9 - Drobiowy Strogonow foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 22.04.2013 10:16
rewelacyjna potrawa
Monika58 19.04.2013 21:22
jedzenie wspaniałe
Konczi 19.04.2013 16:58
uwielbiam takie potrawki
Rafał3 19.04.2013 13:51
mniam mniam wygląda wspaniale
Boska_Agatka 19.04.2013 13:49
bardzo uroczy i smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak