Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowo-warzywny "Wulkan"

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 20 g
cukier szczypta
żółtko jajek 1
mleko 185-190 ml
olej rzepakowy 50 ml
sól do smaku
Czosnek staropolski Prymat 1 płaska łyżeczka
estragon 1/2 płaskiej łyżeczki
białko do smarowania
Papryka słodka mielona Prymat do białka

nadzienie

warzywa mrożone 400 g (ziemniaki,fasolka szparagowa,papryka,cebula,pieczarki)
pierś z kurczaka ok.500 g
Tymianek suszony Prymat 1/3 łyżeczki
estragon 1 płaska łyżeczka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowo-warzywny "Wulkan"

Kroki postępowania

1
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wykładamy mrożone warzywa, dusimy kilkanaście minut, często mieszając. Zdejmujemy z patelni i wkładamy kawałki piersi które krótko przesmażamy z tymiankiem,estragonem, solą i pieprzem.
Krok 1 - Drobiowo-warzywny "Wulkan" foto
2
Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Potem odrywamy ok. 1/3 ciasta i wałkujemy na grubość 1/2 cm, następnie wycinamy 18 cm okrąg i przekładamy go na papier do pieczenia. Papier z ciastem umieszczamy na większej blaszce.
Krok 2 - Drobiowo-warzywny "Wulkan" foto
3
Na ciasto warstwowo nakładamy farsz mięsno-warzywmy, tak aby powstała górka.
Krok 3 - Drobiowo-warzywny "Wulkan" foto
4
Resztę ciasta wałkujemy na bardzo duży okrąg po środku wycinamy 2 cm otwór i ostrożnie nakładamy na nadzienie. Na dole lekko dociskamy ciasto.
Krok 4 - Drobiowo-warzywny "Wulkan" foto
5
Z pozostałego ciasta robimy trzy długie wałeczki, splatamy warkocz i lekko rozciągając ciasto owijamy nim miejsce łączenia ciast. Po chwili gdy ciasto podrośnie smarujemy je białkiem roztrzepanym z szczyptą soli i słodkiej papryki. Pieczemy około 60 minut w 180 C. Po około 30-40 minutach wierzch ciasta można przykryć papierem do pieczenia i zmniejszyć temperaturę na 160 C.
Krok 5 - Drobiowo-warzywny "Wulkan" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 04.11.2016 20:55
Pomysłowe i apetyczne danie:)
Stenka 04.11.2016 19:00
ciekawy przepis
agnieszka214 04.11.2016 18:43
Apetyczna przekąska
sezamek 04.11.2016 17:00
Super smaczne :)
paniusiaewa 04.11.2016 15:08
Kolejna niespodzianka, droga koleżanko. Na pewno smaczne.
AZgotuj 04.11.2016 13:12
pyszny pomysł i świetna prezentacja:)
berys18 04.11.2016 11:42
bardzo fajny pomysł
mysza75 04.11.2016 10:01
jakie to dobre
Ola1984 04.11.2016 08:57
Bardzo fajne danie ;)
Edith85 04.11.2016 06:55
Fajny ten wulkan

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak