Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz po baskijsku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

filet z dorsza 400 g
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
pomidor 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
bulion 100 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
oregano 1 łyżeczka
warzywa na patelnię z ziołami i papryką 300 g
oliwa

Do dekoracji

oliwki czarne
natka pietruszki
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz po baskijsku

Rybę dokładnie myjemy, osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Cebulę kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy warzywa na patelnię oraz pokrojonego w paski pomidora. Podlewamy bulionem. Chwilkę dusimy aby warzywa lekko zmiękły. Po 10 minutach na wierzchu układamy dorsza, lekko wciskając w warzywa. Patelnię przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 10 minut. Układamy na talerzu. Dekorujemy natką pietruszki, czarnymi oliwkami i cytryną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 27.05.2015 15:32
Bardzo apetycznie!
mirosława4 27.05.2015 15:24
zdrowy i smaczny
bertpvd 27.05.2015 12:17
uwielbiam dorsza
VioletoweKucharzenie 27.05.2015 11:19
Niezwykle aromatyczna ryba przeniknięta zapachem ziół i warzyw. A wszystko za sprawą wspólnego duszenia. Rewelacyjne jednogarnkowe danie, które nie wymaga wiele pracy i przygotowań.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak