Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz po arabsku z prażonym kuminem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica z dorsza 400 g
tahini pasta sezamowa 2 łyżki
miód 2 łyżki
oliwa
sól i pieprz
kumin

Porada

* zamiast miodu możemy użyć ciemnej melasy lub jasnej melasy z buraka ćwikłowego

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz po arabsku z prażonym kuminem

Propozycja na smakowitą i aromatyczną rybę pieczoną z dodatkiem słodkiej nuty miodu oraz sezamową nutą tahini. Całość dopełniają prażone ziarna kuminu, nadając rybie intensywnego, delikatnie cytrynowego posmaku.

PRZYGOTOWANIE:

> Polędwicę z dorsza dzielimy na 2 porcje, nacieramy miodem wymieszanym z pastą Tahini i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie ryby oprószamy solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek oraz skrapiamy wierzch każdej z ryb dodatkową porcją oliwy. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy około 15 do 20 minut.

> Po upieczeniu rybę posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami kuminu - ilość wedle upodobań smakowych (pamiętajmy, że kumin ma intensywny i dosyć specyficzny smak, który trzeba lubić, dlatego na początku radzę dodać mniejszą ilość ziaren).

> Gotową rybę podałam z ziemniaczanym puree (doprawionym kurkumą, chili, kolendrą i koprem), plastrem cytryny oraz z zasmażaną czerwoną kapustą.

Życzę smacznego! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 05.02.2016 20:00
Bardzo apetycznie wygląda. Nigdy nie jadłam kuminu, muszę wypróbować bo mnie zaciekawił
mikrusiak 05.02.2016 19:09
ładne podanie :)
Asik32 05.02.2016 12:56
piękny obiadek i bardzo zdrowy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak