Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony pod kruszonką parmezanowo-ziołową
Dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na mniejsze kawałki i przełożyć do niewielkiego naczynia żaroodpornego.
Następnie posmarować rybę olejem i przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Najlepiej pozwolić dorszowi poleżeć w marynacie ok. dwóch godzin (wówczas solimy rybę tuż przed pieczeniem), jednak jeżeli nie dysponujemy takim czasem, można od razu go upiec.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Włożyć naczynie żaroodporne z dorszem i piec ok. 15 minut.
W tym czasie w misce rozetrzeć palcami masło, bułkę tartą, parmezan i pokrojone liście melisy.
Wyjąć naczynie z piekarnika, przełożyć dorsza na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, obtoczyć kruszonką z góry i po bokach i piec kolejne 15 minut.