Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dorsz duszony z czosnkiem marchewką i selerem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 2 sztuki
seler 1/2 sztuki
oliwa 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
czosnek 4 ząbki
filet z dorsza 800 gram

Przepis i sposób przygotowania na: dorsz duszony z czosnkiem marchewką i selerem

Filety z dorsza należy umyć i pokroić.
Pokrojone i ułożone kropimy sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem cytrynowym oraz papryką słodką i odrobiną (nie należy przesadzić) papryki ostrej. Odstawiamy na około pół godziny.
Czosnek kroimy.
Na paterę wylewamy oliwę. Po chwili dodajemy czosnek. Gdy się zeszkli układamy filety. Chwilę smażymy. Przewracamy, tak by każdy kawałek był podsmażony. Potem dusimy.
Marchewki i seler kroimy na drobne kawałki (lub trzemy na grubej tarce).
Dodajemy warzywa do dorsza. Dusimy.
Pod koniec duszenia dodajemy zioła: estragon, oregano, lubczyk.
Dusimy jeszcze przez chwilkę. Wyłączamy. Trzymamy jeszcze chwilę pod przykryciem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 11.03.2013 18:28
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak