Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Pasta z jajek ze śledziem, odc. 24
Pasta jajeczna:
1. Do miski wrzucamy ser mascarpone. Wlewamy śmietankę i rozcieramy. Dodajemy chrzan i mieszamy wszystkie składniki.
2. Szczypiorek siekamy drobno, pamiętając o pozostawieniu małej części do dekoracji. Jajka ścieramy na tarce na dużych oczkach.
3. Do miski z serem, śmietaną i chrzanem wrzucamy jajka oraz szczypior. Całość łączymy, doprawiamy do smaku solą himalajską i białym pieprzem. Mieszamy i odkładamy do lodówki na czas przygotowania grzanek.
Grzanki:
1. Bagietkę kroimy na kawałki.
2. Siekamy czosnek. Posypujemy go solą ziołową i rozcieramy końcówką noża. Możemy posiekać jeszcze drobniej. Masło łączymy z czosnkiem w ziołach i dokładnie rozcieramy widelcem.
3. Masło czosnkowe nakładamy na kawałki bagietki.
4. Na zimną patelnię grillową nakładamy bagietki masłem do góry, podgrzewamy.
Dodatki:
Marynowaną paprykę kroimy w paski. Filety śledziowe na kawałki. Pozostały szczypior grubo siekamy.
Sposób podania:
Na grzanki nakładamy pastę jajeczną i kawałki śledzia. Dodajemy paprykę, posypujemy kaparami i dekorujemy szczypiorkiem.