Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Pasta z jajek ze śledziem, odc. 24

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(86)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jeśli poszukujecie ciekawej propozycji śniadaniowej, a może chcecie przygotować przepyszne przekąski na przyjście gości - koniecznie sięgnijcie po przepis na pastę z jajek ze śledziem.

Składniki:

Pasta jajeczna:

serka mascarpone 3 łyżki
śmietanka 12% 3 łyżki
Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżeczki
szczypiorek 1 pęczek
jajko ugotowane na twardo 4 sztuki
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Grzanki:

bagietka 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
Sól ziołowa jodowana Prymat szczypta
masło 50 g

Dodatki:

papryka marynowana Smak 1 sztuka
filety śledziowe 2 sztuki
szczypiorek
kapary całe Smak 1 łyżka

Porada

Sól ziołowa w maśle czosnkowym nada mu przyjemny, ziołowo-koperkowy aromat.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Pasta z jajek ze śledziem, odc. 24

Pasta jajeczna:

1. Do miski wrzucamy ser mascarpone. Wlewamy śmietankę i rozcieramy. Dodajemy chrzan i mieszamy wszystkie składniki.

2. Szczypiorek siekamy drobno, pamiętając o pozostawieniu małej części do dekoracji. Jajka ścieramy na tarce na dużych oczkach.

3. Do miski z serem, śmietaną i chrzanem wrzucamy jajka oraz szczypior. Całość łączymy, doprawiamy do smaku solą himalajską i białym pieprzem. Mieszamy i odkładamy do lodówki na czas przygotowania grzanek.

 

Grzanki:

1. Bagietkę kroimy na kawałki.

2. Siekamy czosnek. Posypujemy go solą ziołową i rozcieramy końcówką noża. Możemy posiekać jeszcze drobniej. Masło łączymy z czosnkiem w ziołach i dokładnie rozcieramy widelcem.

3. Masło czosnkowe nakładamy na kawałki bagietki.

4. Na zimną patelnię grillową nakładamy bagietki masłem do góry, podgrzewamy.

 

Dodatki:

Marynowaną paprykę kroimy w paski. Filety śledziowe na kawałki. Pozostały szczypior grubo siekamy.

 

Sposób podania:

Na grzanki nakładamy pastę jajeczną i kawałki śledzia. Dodajemy paprykę, posypujemy kaparami i dekorujemy szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak