Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Pieczony burak z konfiturą z cebuli, odc. 26
Sposób przygotowania:
1. Siekamy czerwoną cebulę na mniejsze części. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, a następnie smażymy warzywo. Gdy cebula się zeszkli dodajemy wino, sos balsamico i żurawinę, całość mieszamy i doprawiamy przyprawą do wina i piwa, łączymy składniki i smażymy je na małym ogniu.
2. Na folię aluminiową wylewamy olej, dodajemy sól, zawijamy w całość buraki i pieczemy przez około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3. Figi kroimy na ćwiartki.
4. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, do którego dodajemy owoce, całość doprawiamy rozmarynem i mieszamy. Dodajemy miód, nalewkę i doprawiamy składniki czarnym pieprzem.
5. Ser kozi kroimy na plasterki i grillujemy go na zloty kolor na rozgrzanej patelni ryflowanej. Buraki wyjmujemy z piekarnika, obieramy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy na patelnię z figami, po czym mieszamy je z powstałym sosem.
Sposób podania:
Na talerz nakładamy rukolę, na nią kładziemy konfiturę z cebuli, układamy ser, figi i buraki. Całość polewamy sosem i posypujemy pestkami słonecznika.