Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Ślimaki z pomidorami i serem pleśniowym, odc. 15

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Ślimaki z serem pleśniowym i ziołami prowansalskimi, czyli specjalność kuchni francuskiej. Danie wymaga odwagi, ale odpłaca się rewelacyjnym smakiem. Spróbujcie!

Składniki:

czosnek 2 ząbki
cebula biała 3/4 szt.
pomidor 1 szt.
masło 25 g
tarty ser roquefort 80 g
białe wino wytrawne 3/4 szklanki
ślimaki 10 szt.
masło do smażenia 2-3 łyżki

Kruszonka:

masło 25 g
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Dodatek:

bagietka czosnkowa lub ziołowa 1 szt.

Do smaku:

Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Porada

Ślimaki smażymy krótko, gdyż im dłużej je przygotowujemy, tym bardziej gumowe się stają.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Ślimaki z pomidorami i serem pleśniowym, odc. 15

Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Pomidor parzymy, obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wykładamy na nią masło. Podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy ser, wlewamy wino. Do sosu wkładamy ślimaki. Nie smażymy ich długo, dodajemy pomidory. Trzeba pilnować czasu, gdyż im dłużej przygotowujemy ślimaki, tym bardziej gumowe się stają. Na koniec doprawiamy chili pieprzem cayenne.

Masło, musztardę, bułkę tartą oraz zioła prowansalskie łączymy ze sobą. Przekładamy ślimaki do specjalnego naczynia do zapiekania, posypujemy kruszonką. Pieczemy 10 minut na grillu górnym w temperaturze 200°C.

Bagietkę kroimy na grube kromki. Kromki zarumieniamy na patelni lub pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem razem ze ślimakami.

Ślimaki podajemy w naczyniu, w którym się piekły z czosnkowymi grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 30.09.2019 13:57
Ciekawa jestem jak smakują ślimaki, bo jeszcze nigdy ich nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak