Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Pierożki chinkali, odc. 40

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(291)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jak zrobić gruzińskie pierożki chinkali? Sprawdźcie ten przepis! Są to pierożki z mięsnym, doprawionym kolendrą, nadzieniem, które zachwycą wszystkich wielbicieli domowych pierogów.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
woda ciepła 50 mililitrów
oliwa 3-4 łyżki
mięso wołowe 200 gramów
mięso wieprzowe 200 gramów
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
natka pietruszki 1/2 pęczka
olej rzepakowy 40 mililitrów
rosół wołowy 2 kostki
woda 2 litry

Do smaku:

Sól o obniżonej zawartości sodu drobnoziarnista jodowana Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Kolendra cała Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sól morska jodowana Prymat w młynku

Porada

Jeżeli ciasto na pierogi jest zbyt mało sprężyste, możemy dodać więcej oliwy.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Pierożki chinkali, odc. 40

Do miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy ciepłą wodę, oliwę i płaską łyżeczkę soli o obniżonej zawartości sodu. Ciasto ugniatamy. Wyrabiamy rękoma. Przygotowane ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15-20 minut.

Dwa rodzaje mięsa mielonego przekładamy do dużej szklanej miski. Siekamy czosnek. Białą cebulę kroimy w małą kosteczkę. Na patelnię wylewamy olej rzepakowy. Dodajemy pokrojony czosnek (może być wyciśnięty przez praskę) oraz cebulę. Podsmażamy na złoty kolor. Gotową cebulę z czosnkiem wrzucamy do miski z przygotowanym mięsem. Dodajemy czarny pieprz grubo mielony. Doprawiamy szczyptą soli morskiej. Ziarna kolendry* i natkę pietruszki miażdżymy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Podlewamy rosołem (przygotowanym z kostek rosołowych) i ugniatamy farsz rękoma.

Stolnicę posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto kroimy na dwie części. Rozciągamy i wałkujemy. Wykrawamy miską duże, okrągłe kształty ciasta. Na wykrojone ciasto nakładamy farsz. Ciasto z farszem zwijamy w stożek (formujemy pierożki).

Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzątek delikatnie wkładamy przygotowane pierożki i gotujemy do momentu ich wypłynięcia (około 10 minut).

Podanie:

Gotowe pierożki wyciągamy z wody (łyżką cedzakową) na talerz. Natkę pietruszki drobniutko siekamy, posypujemy pierożki. Doprawiamy kolorowym pieprzem.

 

*Mamy otrzymać 1 łyżeczkę zmiażdżonych ziaren kolendry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak